Als je met enige regelmaat vanaf statief fotografeert, dan is het verstandig om een L-bracket aan te schaffen. Een L-bracket is niets anders dan een L-vormige koppelplaat voor op je statief. Zo kan je je camera horizontaal én verticaal op je statief plaatsen zonder je statiefkop te verzetten. Waarom maakt deze accessoire een wereld van verschil voor iedere statief gebruiker? Lees snel verder om daar achter te komen.
Inhoud van dit artikel:
1 Sneller wisselen van landschap- naar portretstand
2 Arca Swiss systeem
3 Bescherming
4 Het geeft je camera meer body
5 Panorama
6 Plaats accessoires
7 Voor- en nadelen
7.1 Voordelen
7.2 Nadelen
7.3 Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Sneller wisselen van landschap- naar portretstand
Met een L-bracket wissel je snel van de landschapsstand naar de portretstand en andersom. Dit heeft een aantal essentiële voordelen. Zo hoef je niet meer te klooien met je statiefkop en met een L-bracket heb je veel meer stabiliteit. Als je je camera zonder L-bracket in de portretstand zet, dan zie je dat de camera naast je statief gaat hangen. Alle spanning komt op de statiefkop te staan en op je snelkoppelplaat. De balans is volledig verdwenen.
Bijkomend probleem is dat de camera naar beneden wil zakken. Dit is vaak in combinatie met een wat zwaarder objectief. De camera draait zich een stukje los van je snelkoppelplaat, omdat de koppelplaat simpelweg niet genoeg grip heeft met alle gevolgen van dien. Bij L-brackets wordt de kans op verzakken aanzienlijk kleiner. Het oppervlak van de plaat is een stuk groter. Daarnaast kan je de plaat met de meegeleverde inbussleutel aandraaien. Dit gaat beter dan met een muntje, sleutel of vleugelmoer. Sommige brackets hebben ook een ‘lipje’ aan de voor of achterkant. Dat lipje zorgt ervoor dat de camera in de L-bracket als het ware zit ingebouwd. Verzakken is dan niet meer mogelijk.
Foto 1 en 2 met L-bracket. Foto 3 zonder L-bracket.
In de portretstand draait de camera zich langzaam los van de statiefplaat.
Een L-bracket lost beide problemen op. Met de L-bracket blijft al het gewicht in het midden van het statief staan, in welke positie de camera ook staat. De stabiliteit komt niet in gevaar. Verzakken zal nu ook niet meer voorkomen, omdat de L-bracket in de statiefkop wordt vastgezet.
Bijkomend voordeel is dat de camera in dezelfde hoek blijft staan ten opzichte van het onderwerp. Hierdoor is het niet nodig om het statief te verzetten.
Download ons gratis e-book: tips voor de aankoop van een statief en krijg toegang tot onze gratis bibliotheek!
Arca Swiss systeem
Past een L-bracket op jouw statief? De meeste L-brackets maken gebruik van het Arca Swiss systeem. Arca Swiss is te herkennen aan de V-vormige gleuven aan beide zijkanten. Merken zoals Leofoto en Sirui maken hiervan gebruik. Dat houdt in dat je de snelkoppelingsplaat van het ene merk statief ook op het andere merk statief kunt zetten. Mocht je je statiefplaat kwijtraken of een kop van een ander merk willen gebruiken, dan is dit geen enkel probleem. Zolang het Arca Swiss is is het onderling uitwisselbaar.
Merken zoals Gitzo, Manfrotto en Benro hebben hun eigen snelkoppelsysteem. Ze maken geen gebruik van het Arca Swiss systeem. De statiefplaat van Manfrotto kan bijvoorbeeld niet op een Leofoto. De statiefplaat van Benro kan niet op een Manfrotto. Hou dus rekening met het merk statief dat je gebruikt en zoek daarbij de juiste bracket.
Bekende merken die L-brackets aanbieden zijn SmallRig, Sunwayfoto en Really Right Stuff (RRS).
Het Arca Swiss systeem.
L-Bracket, Arca Swiss snelkoppelplaat en Manfrotto snelkoppelplaat.
Bescherming
Waar je ook fotografeert, thuis of in de natuur, in het gras of op straat; je kan je camera zonder problemen neerzetten zonder te beschadigen. Zo blijft de onderkant van je camera netjes en schoon. Mocht je je camera ooit willen verkopen, dan ziet de camera er in ieder geval goed uit. Dit heeft ook het voordeel dat je zorgeloos vanaf lage standpunten kunt fotograferen. Zet je camera gewoon op de grond, in de portretstand of landschapsstand. Je camera zal niet beschadigen.
Fotografeer je veel tethered of plaats je foto’s op je computer via een kabel? Het is mogelijk om een kabelbeschermer te plaatsen op je bracket. Zonder bescherming ontstaat het gevaar dat de kabel of de aansluiting van de camera beschadigd raakt of eruit schiet doordat je per ongeluk tegen de kabel aan stoot. Met de kabelbeschermer is dit niet meer aan de orde. Maak je video’s en gebruik je een externe monitor? De kabelbeschermer voorkomt dat je tijdens het filmen per ongeluk je HDMI-kabel uit de camera trekt. Je blijft ten alle tijden de verbinding houden met je monitor.
Het geeft je camera meer body
Ben je overgestapt van spiegelreflex naar systeemcamera, dan ben je een grotere en zwaardere body gewend. Misschien vind jij dit wel twee pluspunten die je mist nu je een systeemcamera hebt. Wil je de technische voordelen van een systeemcamera benutten, maar het gewicht en de houvast hebben van een spiegelreflex? Daar kan een L-bracket bij helpen. Door de bracket wordt ie wat zwaarder en in een aantal gevallen geeft het extra grip voor je vingers aan de onderkant.
Panorama
Maak je veel panoramafoto’s? Dan heb je veel plezier van een L-bracket. Panorama’s zijn het mooist als ze verticaal worden gemaakt. Doordat de camera d.m.v de bracket precies in het midden van het statief ronddraait krijg je de mooiste en meest realistische panoramafoto’s.
L-bracket met ruimte voor accessoires en kabelbescherming.
Plaats accessoires
Aan een L-bracket kan je veel accessoires hangen zoals een mount voor je microfoon of een HDMI-kabelbeschermer, een extra grip of een flash mount. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil.
Voor- en nadelen
Ik zet de voor- en nadelen even voor je op een rijtje:
Voordelen
+ Sneller wisselen van landschap- naar portretstand
+ Betere stabiliteit in verticale stand
+ Betere grip op camera dan andere statiefplaten
+ Arca Swiss systeem
+ Het geeft een kleine camera meer body en houvast
+ Ruimte voor accessoires en uitbreiding
+ Biedt bescherming tegen stoten en viezigheid
Nadelen
– Extra gewicht
– Een L-bracket kost al snel 100,-
– Neemt meer ruimte in beslag in de fototas
– Niet over te zetten op ander merk of type camera
Ik laat de keus nu aan jou over. Ben jij overtuigd van de L-bracket en ben je van plan om er een aan te schaffen, ja of nee? Ik ben benieuwd! Laat je reactie achter onder dit bericht.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot
Download hier het gratis e-book!